Plechová střešní krytina: Řešení nejen pro dřevostavby

Střecha je korunou celého domu, a měla by tak splňovat hned několik základních parametrů. Kromě toho, že musí být plně funkční by totiž měla i skvěle vypadat. Právě to jsou hlavní důvody, proč se plechové střešní krytiny těší v posledních letech stále větší oblibě jak mezi obyvateli domů, tak i v řadách architektů. Pokud tedy váháte, jaký typ střechy pro váš domov vybrat, představíme vám několik zásadních výhod té plechové, které by vám mohly proces rozhodování ulehčit.

 

  1. Ideální v kombinaci s dřevostavbou

Než se vrhneme na ty více technické parametry, je tu i jeden, který je spíše vizuálního rázu. Plechové střechy se totiž skvěle doplňují s dřevostavbami, a to hned ze dvou důvodů. Tím prvním je falcovaný plech (spojení dvou pásů plechu ve stojaté drážce), který má jednoduché a čisté linie a k dřevostavbám se dokonale hodí. Druhým důvodem je schopnost plechu přirozeně se spojit právě se dřevem. Zejména z těchto důvodu patří plechové pokrývky mezi jeden z nejoblíbenějších materiálů mezi architekty. Konkrétně pak kombinace neošetřené dřevěné fasády, která bude v čase přirozeně zvětrávat, s titan-zinkovou střechou, která v čase také zvětrává a mění tak svou podobu.

 

  1. Rychlá pokládka

Jednou ze zásadních výhod plechových pokrývek je také rychlost jejich montáže. Díky jejich nízké váze je totiž možné s nimi jednoduše manipulovat a ukotvit je i na běžný laťový rošt. Kromě váhy jsou však jedním z důvodů, proč je pokládka rychlejší, také velké formáty, díky čemuž je instalace levnější a podstatně méně pracná.

 

  1. Dlouhá životnost

Plechová střecha je po klasických taškách hned druhou nejoblíbenější krytinou a není se čemu divit. Je totiž prakticky bezúdržbová, má nízkou nasákavost a skvěle odolává teplotním výkyvům. Díky těmto schopnostem disponuje dlouhou životností a hodí se tak také do náročnějších podmínek, jako jsou např. hory. Svou vysokou odolnost získává z povrchové úpravy, která je nejen kvalitní, ale také atraktivní po vzhledové stránce

 

  1. Lehkost materiálu

Další výraznou výhodou je již zmíněná lehkost materiálu. Ta však své uplatnění nenajde pouze při své zrychlené realizaci, ale práci doslova ulehčí také samotnému krovu, který oproti jiným materiálům zatěžuje ze všech nejméně.

 

  1. Odolnost a izolace

Díky speciálnímu složení plechových krytin je povrch vysoce odolný proti všem přírodním i okolním vlivům. Jádro z ocelového plechu je většinou pozinkováno a dále také ošetřeno akrylovou pryskyřicí, základní barvou, přírodním kamenným posypem a vrstvou čirého akrylového přestřiku, který zaručí fixaci kamenného posypu k podkladu. Zároveň se však plechové střechy mohou chlubit také skvělými zvukově izolačními schopnostmi, tudíž není nutné se obávat, že v případě deště budou kapky o povrch bubnovat jako o závod. Tomu se dá totiž snadno zabránit správnou tepelnou izolací, která se zároveň postará i o onen nevyžádaný hluk.

 

  1. Pestrost tvarů i barev

Lisováním plechového jádra lze docílit řady tvarových kombinací střešní krytiny. Nejčastějším a také nejzákladnějším typem je tzv. jednoduchá holandská vlnovka, je však možné vyrobit také krytiny, které imitují např. břidlici, dřevěné došky nebo pálené tašky. Stejně jako v případě tvarů, i u barev lze výsledek přesně uzpůsobit požadavkům zákazníka, což je oproti klasickým taškám značná výhoda.

Plechové střechy tak svým majitelům přináší řadu výhod, které mohou zpříjemnit bydlení a předejít řadě nepříjemností. Jediná vada na kráse, se kterou je potřeba před samotným pořízením počítat, je vyšší pořizovací cena, než u jiných střešních materiálů. Z hlediska jejich dlouhé životnosti se však jedná o výhodnou investici do budoucna.

 

Typy plechových střešních krytin

Plechové střechy můžete najít v mnoha variantách provedení, materiálů i barev. Představíme vám proto několik nejvyužívanějších, které stojí za zmínku. Nejčastěji se plechové krytiny dělí na dva typy – skládané a falcované. Nejsou to však všechny.

  • Skládané plechy – mohou svým vzhledem imitovat klasické pálené tašky
  • Falcované plechy – jsou tvořeny z plechových pásů se stojatou drážkou a jsou také vhodné pro střechy se sklonem od 3°. Pokládají se na dřevěné bednění nebo OSB desky.
  • Trapézové plechy – jsou jednoduché a je pro ně charakteristická silná a pevná konstrukce. Jejich vzhled je však předurčuje spíše k využití u průmyslových budov. Jsou vhodné pro střechy se sklonem od 5°.
  • Alukrytové šablony – disponují svou lehkostí, protože jsou vyráběny z přírodního nebo lakovaného hliníky. Jsou také velmi odolné, pevné, nehořlavé, mrazuvzdorné a odolné proti korozi či ušpinění. Skvěle se hodí pro novostavby nebo domy po rekonstrukci, jejichž střecha má minimální sklon 30°.

Co se však týče materiálu, existuje mnoho dalších typů, na které lze střechy dělit. Krytiny mohou být vyrobeny z hliníku, oceli, titan-zinku, mědi, poplastovaného plechu či pozinkovaného plechu.