Moderní dům: Trend posledních let

Není zcela jednoznačně možné určit, kde začíná být dům moderní a kde je stále zastaralý. Existují však určité aspekty, které by měl moderní dům splňovat, a to jak po technické stránce, tak i např. co se týče jeho lokality. V tomto článku vám vysvětlíme, co by tedy měl takový správný moderní dům obsahovat a jak si jej zařídit tak, aby vám přinesl co největší užitek. Zároveň vám poradíme, jak udržet celkový rozpočet za takový dům pod kontrolou.

 

Co charakterizuje moderní dům a jak se odlišuje od toho klasického?

Už na první pohled můžeme určit moderní dům podle jeho architektury. Je tvořen jednoduchými liniemi a je často prostorný a prosvětlený. Jeho interiér bývá tvořen spíše většími místnostmi než velkým počtem malých a otevřený prostor je jedním ze základních poznávacích znamení moderního domu. Jedním z dalších prvků je také výběr správného stavebního materiálu. Klasickým cihlám už totiž dávno odzvonilo. Dnes přichází ke slovu materiály, jako je dřevo, ocel, sklo, kámen či beton.

Nedílnou součástí moderních domů je i jejich pokrokový design a vnitřní vybavení. Na rozdíl od starších domů jsou totiž pečlivěji promyšlené a poskytují možnost pro umístění a využití mnoha moderních prvků, spotřebičů a dalšího vybavení, které může svým majitelům výrazně zjednodušit každodenní povinnosti. Časté je u moderních domů také jejich propojení s venkovními prostory, jako je terasa či zahrada, na které vede přímý vstup přímo z obývacího pokoje či kuchyně. Jedním z posledních znaků moderního domu je typ střechy. Klasickou sedlovou střechu na moderních domech uvidíte čím dál míň. Místo ní se totiž využívá spíše ta rovná, která poskytuje možnost plného využití prostoru v horním patře. Stále je však nutné, aby byla alespoň mírně zkosena, aby se na ní nedržela voda.

 

Lokalita moderního domu

Potřeba stavět dům ve městě nebo v jeho těsné blízkosti již také není takovým trendem, jako tomu bylo dříve. Jednak jsou ceny za tyto stavební parcely pro mnoho lidí nedostupné a za druhé se i tak mnoho rodin raději „uklidí“ na venkov. Tam totiž stačí jen roztáhnout závěsy a ihned si užít krásné výhledy a přísun čerstvého vzduchu. Moderní domy jsou proto čím dál častěji stavěny na hůře dostupných místech, jako např. svahy. Ačkoliv může být stavba i následná doprava svou lokací výrazně zkomplikovaná, výsledek ve většině případů stojí skutečně za to.

 

Moderní dřevostavby

To bychom nebyli my, abychom nevyzvedli i naše milované dřevostavby, které jsou pro potřeby moderních domácností přesně to pravé ořechové. Nejenže nabízejí unikátní vzhled, ale hodí se také jak do moderních čtvrtí, tak na samotu. Jejich dispozice často bývá prostorná a prosvětlená a pokud to pozemek umožňuje, často nabízí i přímý vstup na terasu či do zahrady. Kromě vzhledu jsou však dřevostavby moderně smýšlející také co se týče jejich udržitelnosti a ekologie. Dřevo je totiž jediným plně obnovitelným stavebním materiálem, který přináší řadu výhod nejen pro své majitele, ale také pro přírodu. Stavba moderní dřevostavby zároveň často trvá pouze v řádu měsíců a vy tak můžete bydlet, než se nadějete.

 

Moderní dům a jeho největší výhody

Výhod, které dnešní moderní domy mají bychom mohli vyzdvihnout mnoho. Kromě toho, že se ve většině případů budují z efektivních a kvalitních materiálů, působí nadčasově a spojují moderní a užitečné prvky spolu se špičkovými technologiemi, jsou také považovány za domy pasivní. Ptáte se, co to vlastně znamená? S tímto pojmem by měl být obeznámen každý, kdo se na stavbu moderního domu chystá. Dům se totiž moderním nestane pouze proto, že má nadčasový design nebo mnoho technologických vychytávek, ale zejména proto, že „myslí“ na budoucnost. A to takovým způsobem, aby šetřil nejen vaši peněženku, ale také přírodu. Moderní pasivní dům by měl totiž splňovat kritéria v oblasti energetické efektivity, které docílí kvalitní izolací, využitím obnovitelných zdrojů, spolehlivým těsněním bez úniku tepla, kvalitními okny a v ideální variantě např. i systémy pro rekuperaci tepla či vlastní fotovoltaickou elektrárnou.

Ačkoliv se může na první pohled zdát, že existence těchto prvků je finančně velmi náročná, je potřeba si uvědomit, že se jedná o investici, jejíž návratnost je v řádu několika let. S neustále rostoucími cenami za energie je proto pasivní dům tím nejlepším řešením, jak do budoucna snížit tyto výdaje na minimum.

 

Jak udržet rozpočet pod kontrolou?

Otázce rozpočtu se svým způsobem věnujeme již z předchozím bodu. Způsobů, jak při stavbě moderního domu ušetřit je ale více. Jedním z prvních tipů, jak se vyhnout astronomickým výdajům je postavit si dům s jednoduchým půdorysem i liniemi. Čím jednodušší na postavení totiž dům bude, tím nižší budou celkové náklady.

Dalším tipem je redukce množství oken v domě. Ty jsou totiž poměrně drahou položkou na seznamu a snížením jejich počtu tak dokážete snížit i finální cenu. Nemusíte však bydlet v tmavé kopce, stačí se jen pořádně zamyslet nad jejich umístěním. Nasměrováním na správné světové strany a výběrem kvalitních oken totiž dokážete později výrazně ušetřit za vytápění.

Třetí možností, jak při výstavbě ušetřit je zkrátka postavit si dům menší. Pokud totiž budete stavět tak, aby bylo v domě co nejvíce otevřeného prostoru, budete ve výsledku k životu potřebovat méně metrů čtverečních. Z toho důvodu je čím dál víc oblíbená varianta s prostorným obývacím pokojem propojenou kuchyní a menšími pokoji či ložnicí.

No a naše rada na závěr? Buďte minimalisti. To vám totiž z pohledu ušetření financí může být nejlepším řešením nejen v otázce bydlení, ale také v životě.