Krovy: Neumírající klasika nebo přežitek?

Bez střechy není dům a bez krovů není střecha. Je to zkrátka stavební prvek, bez kterého se při stavbě svého obydlí ve většině případů neobejdete. Krovy existují ve více různých variantách a typech, avšak jedno mají společné. Až na výjimky se vyrábějí ze dřeva. Jestliže tedy stavíte rodinný dům, pravděpodobně se ocitnete v situaci, kdy si budete muset vybrat typ krovní konstrukce, která ponese tíhu vaší střechy. Každá tesařská či stavební firma vám samozřejmě navrhne optimální řešení pro vaše potřeby. Pokud už jste se do samotné stavby pustili, je dobré alespoň okrajově rozumět různým stavařským oblastem. A hlavně vědět, že máte v mnoha případech na výběr. Pojďme se tedy společně podívat na to, jaké možnosti máte, když jde o krovy.

 

Základní typy krovů

Mezi nejčastější typ střechy, která se v našich končinách staví patří zaručeně sedlová střecha. Najdeme zde však také střechy valbové či mansardové. Ať už ale bude mít vaše střecha jakýkoliv tvar, s největší pravděpodobností bude vyžadovat některý z následujících typů krovních konstrukcí.

Co se týče základního rozdělení, rozlišujeme krovy klasické a krovy vazníkové. S těmi klasickými se už podle jejich označení setkáváme podstatně častěji, ale i ty můžeme rozdělit do několika dalších podkategorií. Nejčastěji se u nás můžete setkat s klasickými krovy ve formě vaznicové (pozor, ne vazníkové) soustavy, kdy jsou krovy tradičně uspořádány a jsou tvořeny vazbami a vaznicemi. Dále jsou však také často voleny věžové či stanové soustavy, které se hodí spíše pro štíhlé a vysoké střechy. Typů klasických krovů je však více. Za zmínku stojí např. hambálkové krovy, které jsou vhodné pro půdní vestavby, krovy se stojatou stolicí, které mají složitější konstrukci a své slávě se těšily spíše v minulosti a v neposlední řadě krovy s ležatou či kozlovou stolicí.

 

Krovy vs. příhradové vazníky

Krovy či vazníky? To je často kladená otázka s nejednoznačnou odpovědí. Každá z variant má totiž svoje pro a proti, a záleží proto nejen na vašich požadavcích, ale také na výši investice. Ta se totiž může v závislosti na různých typech konstrukcí výrazně lišit.

Mezi nejzásadnější výhody klasických krovů patří zejména jejich schopnost snadněji vytvořit pod jejich konstrukcí podkrovní prostor. Tuto možnost nabízejí i příhradové vazníky, avšak pokud je pro vás podkrovní prostor priorita č.1, možná pro vás budou krovy tou schůdnější variantou. Pokud je pro vás však prioritou spíše jednoduchá a rychlá montáž, kterou lze realizovat i v zimních měsících, ekologický přístup k přírodě a hlavně výrazně menší zátěž pro vaší peněženku, pak byste se měli vydat spíše cestou příhradových vazníků. Pokud však spadáte do druhé skupiny, pro kterou je půdní prostor nepostradatelný, pak doporučujeme jeden z mnoha typů klasických krovů. Jejich výběr se pak odvíjí zejména od tvaru domu, ale také jeho lokality.

Nenechte se však zmást. Mnoho článků či firem nabízející pouze krovy vám možná budou tvrdit, že tvorba podkrovních prostorů není u vazníkových konstrukcí možná. To už však dávno není pravda. S šikovně vyřešeným projektem konstrukce lze totiž podkrovního prostoru i u vazníků snadno docílit. Máte tak možnost spojit příjemné s užitečným a užít si kromě řady výhod, které vazníky přináší, také obyvatelný či úložný půdní prostor. Navíc je možné zastřešit budovu jakéhokoliv půdorysu, ušetřit výrazné množství dřeva a konstrukci zrealizovat i přes zimu. Stavba domu se tím tak výrazně urychlí.

 

Jak vybrat ten pravý krov?

Typ zvoleného krovu má dopad na mnoho aspektů. Nejen, že rozhoduje o výsledném tvaru střechy, ale také o vzhledu a využití půdního prostoru. Důležitý je však jejich správný výběr i z hlediska oblasti, ve které se dům nachází, protože nároky na funkčnost v horských oblastech a ve městech se mohou lišit.

Důležité je také včasné uvědomění si, jak moc toužíte po podkrovním prostoru a jak by měl vypadat. Různé typy krovů totiž nabízejí různé typy podkrovních prostorů a jakmile bude celá konstrukce hotová, jen těžko budete výsledek měnit. Pokud si tedy podkroví plánujete např. zútulnit nebo jej využívat pro skladování věcí, příhradové vazníky pravděpodobně nebudou tou správnou cestou.

Důležitým kritériem pro výběr může být samozřejmě také cena, která se odvíjí zejména od množství použitého materiálu či náročnosti celé konstrukce. Pro tyto účely jsou proto ideální vazníkové krovy, které jsou ze všech variant tou ekonomicky nejvýhodnější.

Posledním bodem, na který není radno zapomínat, jsou izolační možnosti a schopnosti krovů. I zde je oproti klasickým krovním konstrukcím možné vyzdvihnout vazníky, které sice nenabízejí možnost půdního prostoru, za to se mohou chlubit prakticky neomezeným prostorem pro izolaci. Pro tyto účely se nejčastěji využívá foukaná izolace, která kompletně zaplní volné prostory mezi jednotlivými dřevěnými hranoly.