Co se skrývá pod pojmem hrubá stavba a jak se na ní dá ušetřit?

,Stavební firmy si pojem hrubá stavba často vykládají po svém a rozsah nabízených prací se tak ve většině případů liší. Tento rozsah je tak nezbytně nutné předem definovat, aby nedošlo k nedorozuměním a vy nebyli po skončení prací nemile překvapeni. Ačkoliv není úplně striktně dáno, co je náplní tohoto pojmu, všeobecně se dá hrubá stavba rozdělit na dvě fáze. Ta první zahrnuje hrubé stavební práce, jako jsou výkopy, základy, nosné stěny, příčky, stropy a v některých případech také zastřešení. Zkrátka vše, co nějakým způsobem ovlivňuje stabilitu celé stavby. Druhá fáze se zaměřuje na dokončovací práce, jako jsou zejména vnitřní rozvody či různé povrchové úpravy. Právě druhá fáze však nemusí být nutně součástí celého balíčku.

 

Kdy je ideální začít s hrubou stavbou?

Při plánování je nutné mít na paměti, že určité kroky hrubé stavby se musí provádět v závislosti na počasí. Většina mokrých procesů se tak musí realizovat v době, kdy se celodenní teploty drží nad 5 °C. Během zimních měsíců je tak realizace prakticky nemožná. To stejné platí také pro střechu, která musí do tohoto období být buď kompletně hotová nebo alespoň zakrytá provizorním krovem. S výstavbou se proto nejčastěji začíná na jaře, kdy má stavba díky vyšším teplotám přes léto možnost proschnout a dotvarovat se. V takových případech je na podzim hotovo. Můžete však také začít s realizací na podzim, kdy se udělají pouze základy a až teprve poté bude pokračovat hrubou stavbou.

Záleží proto spíše na vás, jak moc na nové bydlení spěcháte a kdy chcete mít kompletně hotovo. Při dnešních technologických postupech totiž nejsou příliš dlouhé přestávky přes zimní měsíce nutné a hotovo tak může být mnohem dřív. Mokré procesy se zároveň čím dál tím častěji omezují na minimum nebo se zcela nahrazují montovanými domy, zejména pak dřevostavbami.

 

Materiál a další postup práce

Pokud byste při realizaci novostavby chtěli na některém z kroků ušetřit, neměla by to být právě hrubá stavba. Výběr materiálu byste měli dostatečně zvážit a nenechat se na první pohled ovlivnit výslednou cenou. Základy totiž během života domu nevyměníte, nábytek, dveře či okna už ano. Je proto důležité použití kvalitních materiálů i precizní provedení všech stavebních prací. Co se týče nejlepšího řešení pro výběr materiálu, měli byste mít na paměti, že se doporučuje zvolit svislé i vodorovné stavební konstrukce ze stejného stavebního systému. Kombinace rozdílných stavebních systémů se v případě hrubé stavby může zásadně vymstít.

Po dokončení hrubé stavby se můžete dále rozhodnout, zda jsou některé z dokončovacích prací a povrchových úprav ve vašich silách či zda si na jednotlivé úkony přizvete řemeslníky a odborníky.

 

Jaká je cena a na čem je možné ušetřit?

Pokud se do stavby domu pouštíte, měli byste mít přehled o tom, kolik budou jednotlivé na sebe navazující stavební kroky stát. U hrubé stavby se potřeba počítat, že vám zabere přibližně třetinu až polovinu celkového rozpočtu. Záleží však samozřejmě na mnoha faktorech, jako jsou vybrané materiály či energetická náročnost stavby, ale také její lokalita. Nemalou položkou jsou v tomto případě právě stavební práce profesionální stavební firmy, která k hrubé stavbě využívá mnoho strojů i technologií. Koncová cena za m2 však nelze bez projektové dokumentace určit.

Kromě již zmíněných faktorů se může hrubá stavba značně prodražit také v případě, kdy budete požadovat nějaký atypický tvar či dům se sklepem. Může se také stát, že si budete muset připlatit za terénní úpravy, způsobené např. svažitostí stavební parcely nebo podmáčenou půdou. I v těchto případech je však nutné myslet na to, že není radno šetřit na stavebních materiálech, ze kterých bude dům realizován.

Jestliže však skutečně hledáte možnosti, jak a na čem ušetřit, odpověď je snadná. Pokud disponujete určitou fyzickou zdatností a znalostmi ze stavebního oboru, popřemýšlejte nad tím, zda některé úkony nezvládnete svépomocí. Tento krok však dobře zvažte, případně si nechejte poradit od někoho, kdo má s hrubými stavbami či dokončovacími pracemi dostatek zkušeností.

 

Hrubá stavba u dřevostaveb

Hrubé stavby jsou možné také v případě dřevostaveb. Nejčastěji se realizuje varianta, kdy se položí základová deska spolu s napojením na inženýrské sítě a následně se dodají a smontují panely dřevostavby. Často i včetně krovu či příhradových vazníků a střešní krytiny. Součástí toho mohou být také okna, hrubé sádrování či hotové stropy. Pokud tedy hledáte, jak za celý proces ušetřit, v Evo House nabízíme právě možnost realizace pouze hrubé stavby. V takovém případě pak stačí dokončit pouze rozvody elektřiny, topení, vody a kanalizace, druhou vrstvu fasádní stěry a finální omítku, jemné sádrování, broušení a malování a suchá podlaha. Vše však samozřejmě záleží na domluvě a vašich požadavcích či řemeslných schopnostech.

 

Hrubá stavba vs. dům na klíč

Možná si kladete otázku, zda není lepší nechat si postavit kompletní dům na klíč a prakticky nemít s celým procesem žádné starosti. Záleží na vás. Pokud spadáte do skupiny, která nepotřebuje do celé realizace příliš zasahovat ani na ní šetřit, pak je pro vás stavba na klíč to pravé. Pravděpodobně se spíše těšíte na den, kdy se budete moct do svého nového domu konečně nastěhovat. Patříte však do skupiny, které chce mít celý proces více pod kontrolou? Popřípadě chcete ušetřit finance na celé řadě stavebních kroků a úprav? Pak je pro vás schůdnější variantou pouze realizace hrubé stavby.