Bungalov: Má smysl si jej pořizovat?

Ačkoliv se nejedná o typicky český produkt, bungalov se v posledních letech těší stále větší oblibě. I přes to, že pro jeho realizaci potřebujete mít ve většině případů k dispozici větší pozemek, přináší mnoho výhod. Díky své jednoduché dispozici a bezbariérovosti je totiž vhodný pro starší obyvatele, ale také pro rodiny s malými dětmi. Pokud vás tento typ bydlení zaujal, pojďte se společně s námi podívat tomuto modernímu způsobu na zoubek.

 

Co je vlastně bungalov?

Když je řeč o bungalovu, myslí se jím v podstatě jednoduché přízemní domy. Ne každý přízemní dům však musí být nutně bungalov. Charakteristický je pro něj jednoduchý čtvercový nebo téměř čtvercový půdorys a střecha s nízkým sklonem. Až na výjimky se u většiny bungalovů objevují také kryté verandy s nosnými sloupy. Obvykle se v nich nacházejí 2-4 místnosti, přičemž kuchyně bývá oddělena. V českých končinách je tento typ domů zatím stále poměrně raritní, ale na chuť mu začíná přicházet stále více lidí, kteří chtějí bydlet ve vlastním domě, a přitom nestrávit tolik času jeho údržbou.

 

Historie

Svůj původ má bungalov v britských koloniích, konkrétně těch bengálských. Právě tam si začali britští úředníci stavět ze dřeva jednoduché domy, které přikrývaly palmové listy. Postupně se tento styl bydlení začal vyvíjet do dnešní podoby a rozšiřovat se do celého světa. Největší rozmach pak bungalovy zažily po 2. světové válce v USA, kdy se staly jedním z hlavních symbolů amerického předměstí. I dnes patří v USA k nejčastěji stavěnému domu.

 

Proč si postavit bungalov?

Jednou z největších výhod těchto domů je jejich bezbariérovost. To ocení nejen starší lidé, pro které by mohly být schody v budoucnu překážka, ale také rodiny s malými dětmi, pro které by mohly být schody naopak nebezpečím. Je však potřeba myslet na to, že pokud si bungalov chcete postavit, ne každá lokace může být ta pravá. Hodí se totiž spíše do nízké zástavby a do terénu, který je rovný a nesvahovitý. V takových případech se pak můžete těšit i na dostatek soukromí, protože bungalovy lze snadno zakrýt stromy či keři a zamezit tak nechtěným pohledům, což je u vícepatrových domů prakticky nemožné.

 

Na co je ale dobré myslet?

Je potřeba mít na paměti, že není všechno zlato co se třpytí. Je totiž zřejmé, že při stavbě bungalovu budete muset mít k dispozici pozemek s větší rozlohou, než kdybyste stavěli klasický patrový dům. Problém může nastat také ve chvíli, kdy není stavební plocha zcela rovná. V těchto případech je totiž nutné zainvestovat i do jejího vyrovnání. Ačkoliv většina bungalovů nejsou žádní obři, určité stavební prvky se mohou majitelům prodražit více než u jiných typů domů. Jedním z takových prvků je např. střecha, která je poměrně drahou položkou a v případě bungalovů je nutné, aby zakrývala celkově větší plochu.

Než se bezhlavě pustíte do realizace takového domu, měli byste si být také vědomi toho, že bungalov může být v některých případech energeticky náročnějším objektem v období zimních měsíců. To je způsobeno větší ochlazovací plochou obvodových stěn, což se dá ale řešit jednodušším tvarem domu. Způsobů, jak minimalizovat energetickou náročnost domu je však více. Pokud půjdete s dobou a rozhodnete se zainvestovat do některé z moderních technologií, jako jsou solární panely, rekuperační jednotky či tepelná čerpadla, rázem se z vašeho obyčejného bungalovu stane moderní pasivní bungalov. Tyto technologie vám mohou v budoucnu ušetřit nemalý finanční obnos z peněz určených pro zálohy na energie. Ačkoliv se jedná na začátku o větší výdaj, celková návratnost této investice je pouze několik let a již během první topné sezóny vám mohou tito pomocníci snížit náklady na vytápění až o 50 %.

 

Má tedy bungalov smysl?                          

Jak jste se mohli sami dočíst, bydlení v bungalovu má své jedinečné výhody, ale také určité mouchy. Ostatně jako každý typ domu. Všeobecně je však možné říci, že větší smysl má bungalov skutečně pro jednotlivce či rodiny, kteří se rozhodli se do něj přestěhovat za nějakým účelem. A to ať kvůli malým dětem, potřebě trávit čas pohromadě nebo např. kvůli snížené pohyblivosti. Za nás jsou však bungalovy příjemnou a stylově vypadající variantou, do které se rozhodně vyplatí zainvestovat.