Dům ve svahu: S čím vším je třeba počítat?

Mít dům ve svahu s krásným výhledem a rozsáhlým pozemkem je jistě snem mnoha z nás. Tento moderní a jedinečný způsob bydlení však skrývá mnohá úskalí, se kterými je před začátkem realizace takového domu nutno počítat. Jak se ale říká, každá mince má dvě strany a bydlení ve svahu tudíž nabízí jak řadu výhod, tak i nevýhod. Pokud tedy přemýšlíte nad pořízením pozemku ve svahu, zvažte nejprve všechny aspekty tohoto bydlení. Je totiž potřeba myslet na více kroků než v případě domu na rovném pozemku.

 

Na koho se obrátit, když plánujete stavět dům ve svahu?

Jak už asi tušíte, realizace domu ve svahu bude o něco složitější než realizace toho klasického. Ještě předtím, než se pustíte do oslovování stavebních firem a projektantů či architektů, měli byste nejprve získat potřebnou dokumentaci od celé řady odborníků. Musíte totiž nejdříve zjistit, zda se na vašem pozemku dá vůbec něco postavit. Teprve až potom můžete začít řešit, jak bude výsledný dům vypadat.

V první řadě byste se měli obrátit na zkušeného geologa, který zjistí podrobné informace o terénu a půdě a určí, zda se vůbec jedná o podloží vhodné pro stavbu. Vaší druhou zastávkou by měl mít geodet, který přesně vytyčí hranice pozemku a zaměří místo, na kterém bude váš budoucí dům stát. Vzápětí byste měli kontaktovat hydrologa, který prozkoumá, jaké spodní vody se na pozemku nacházejí a zda nemohou mít na stavbu nějaký negativní vliv nebo ji dokonce ohrožovat. Před samotným zadáním zakázky k projektantovi či architektovi je potřeba souhlas ještě jednoho odborníka a tím je statik. Statik prohlédne veškeré dokumenty od geologa, geodeta i hydrologa a na jejich základě provede výpočty potřebné k navržení stavebních základů. Ty musejí být odolné jak vůči tlakům a pohybům zeminy, tak i vůči vlivu spodních vod.

 

Přípravné práce

Počítejte s tím, že přípravné práce na dům ve svahu budou časově i finančně náročnější než na dokonale rovném povrchu. Výsledek však bude stát skutečně za to. Nejprve je nutné dostatečně vyrovnat terén, což jsou náročné výkopové práce, během kterých vzniká i velké množství odpadního materiálu a nepotřebné půdy. Tu je nutné odvézt z pozemku co nejdříve pryč. V potaz byste měli brát také skutečnost, že bude potřeba více materiálu na zhotovení dostatečně pevné a hluboké základové desky. Pevnější než základové desky určené pro rovný terén.

Samozřejmostí je také nutnost napojení na veřejné sítě, jako je elektřina či plyn, ale také voda a kanalizace. Všeobecně je možné doporučit, aby byl dům ve svahu napojen na sítě, které se nacházejí nad pozemkem. A to jak z důvodu menší náročnosti po technické stránce, tak i po té finanční.

 

Důvody, proč si pořizovat dům ve svahu

Ačkoliv může být dům ve svahu pro mnoho lidí výzva, přináší tento jedinečný a moderní způsob bydlení také řadu výhod, které vám ostatní typy bydlení nabídnout nemohou. Mezi jednu z nejvýraznějších výhod patří možnost realizace lépe přístupného sklepa. Ačkoliv může být celý proces výkopových prací o něco složitější, výsledek stojí za to. Sklep je totiž následně přirozeně zapuštěn do svahu a jeho vchod se nachází přímo v úrovni terénu.

Další z výhod, které jsou často zmiňovány, je neodmyslitelně také bydlení v krásné a neporušené přírodě. Pokud se totiž rozhodnete pro stavbu domu ve svahu, dost možná se jedná o pozemek mimo ruch města. Často dokonce i v horách či podhůřích. S tím proto úzce souvisí nejen pobyt na čerstvém vzduchu, ale také krásné výhledy a panoramata.

V neposlední řadě patří mezi obrovské výhody také nadstandardní bezpečnost tohoto druhu bydlení. Kvůli své povaze totiž domy ve svahu často stojí na místech s řidším osídlením i provozem, a snižuje se tak riziko nezvaných návštěvníků či pozorovatelů.

 

A proč raději ne

Nebudeme vám však jen mazat med kolem pusy. Dům ve svahu s sebou přináší také řadu detailů, které vám mohou celý proces dost zkomplikovat. I když budete mít návrh od nejšikovnějšího architekta široko daleko, nebude vám k ničemu, pokud podloží domu neprojde dostatečnou kontrolou a přípravou. Počítejte také s tím, že obtížnější terén znamená vyšší náklady na výkopové a zemní práce. Rozdíl v ceně poznáte také kvůli poplatkům za odborníky, kteří musí předcházet samotnému zahájení projektu. Myslete však na to, že se jedná o investici, která vám může v budoucnu ušetřit nemalou sumu za nejrůznější opravné práce, které budete potřebovat, pokud nebudou úvodní posudky a dokumenty zcela správné. Zapomínat byste neměli ani na dobrou dostupnost a průchodnost cest během nepříznivého počasí. Zejména během zimních měsíců či v případě záplav.

Jako nevýhoda by se dala označit také skutečnost, že proces stavby domu ve svahu je všeobecně náročnější a složitější než v případě klasických domů. Nejen, že je potřeba oslovit celou řadu odborníků v oboru, ale šetřit byste neměli ani na finálním projektu. Ať už se rozhodnete oslovit projektanta či architekta, měl by to být člověk, který má s realizací takových zakázek zkušenosti a navrhne vám dům chytře a funkčně. Odměnou vám pak bude jedinečná stavba s řadou pozitivních vlastností a nezaměnitelným výhledem do okolí.